De os is een gecastreerde stier met fantastisch smaakvol vlees dat in Nederland niet of nauwelijks wordt gegeten. Daar gaan wij verandering in brengen! Ode aan de Os is een initiatief van 5 boeren in de Achterhoek en de Liemers: Suzanne Ruesink (Aalten), Toon Hulshof (Lievelde), Robin Walvoort (Geesteren), Beli den Hartog (Lathum) en Karolien Hupkes (Didam).
Van links naar rechts: Beli den Hartog (Lathum), Toon Hulshof (Lievelde), Karolien Hupkes (Didam), Suzanne Ruesink (Aalten), Robin Walvoort (Geesteren).
Karolien Hupkes
Ik woon met mijn man en onze 2 dochters op ons familiebedrijf in Didam. Samen met mijn broer heb ik, in 2010, het melkveebedrijf van onze ouders overgenomen. Later uitgebreid met een multifunctionele tak: Hippekoeien. Helaas hebben wij in 2024 moeten besluiten om te stoppen met onze melkveetak. Mijn passie en missie ligt in het vertellen en laten zien van ons verhaal, beleef de boerderij. Verbinding maken met de samenleving is daarbij mijn drijfveer. Laat zien wat je doet en vertel waarom! Dat is onze “licence to produce.” Ode aan de Os sluit wat mij betreft goed aan bij die passie en missie, het vertelt het verhaal over wat je eet en waar het vandaan komt. De verbinding met de omgeving en de dialoog met de samenleving zijn volgens mij mooie kansen om dit project tot een succes te maken.
Beli den Hartog
Samen met mijn vrouw Elise hebben wij een melk en pluimveebedrijf in het Liemerse Lathum. Wij hebben het bedrijf in 2022 overgenomen van mijn ouders. Elise en ik hebben samen een dochter. Op ons bedrijf produceren wij broedeieren voor de legsector. Ons bedrijf staat nooit stil, elk jaar verandert het en zorgen we voor meer werk plezier en een duurzamere manier van produceren. De focus ligt op een hoge levensproductie met zoveel mogelijk melk uit ruwvoer. Het aankoop eiwit zakt laatste jaren ook dit is zeker een speerpunt. Dit proberen wij te realiseren door zoveel mogelijk vers gras te voeren.
Het weide van vee word ik blij van, vooral als dit te gunste komt van gezondheid van koeien en goede melk kwaliteit. Dit wil ik met Ode aan de Os ook bereiken, weide is hiervoor de basis. En stierkalf afkomstig van ons bedrijf die zijn leven veel kan weide en zorgt voor goede kwaliteit vlees is een mooie doelstelling die wij als Ode aan de Os willen gaan bereiken.
Robin Walvoort
Samen met mijn ouders en grootouders boeren we in Geesteren Gelderland. We verzorgen hier koeien, varkens en het landschap. Met Ode aan de Os hopen wij onze ossen in te kunnen zetten als landschapsonderhouder, zowel bij particulieren als bij terreinbeheerorganisaties. In onze ogen is dit een aanwinst voor het Achterhoekse landschap en biodiversiteit doordat de ossen verspreid weiden en bemesten.
Suzanne Ruesink
Ik ben Suzanne Ruesink en kom uit Aalten. Het mooie van ode aan de os is dat alle boeren willen bijdragen aan het verwaarden van het achterhoekse landschap in combinatie met geven van meer dierenwelzijn van onze stierkalfjes. Ook het maken van een korte keten en de verbinding met de burger spreekt me aan. Een mooi landschap waar de os het onderhoud en vervolgens een stukje lekker en goed vlees achter laat in het gebied. Wanneer hier dan weer veel mensen van genieten maakt me dat trots.
Toon Hulshof
Mijn naam is Toon Hulshof en samen met Nienke en onze 3 kinderen Teun, Roos en Gijs hebben wij een melkveehouderij in Lievelde. Wij zijn de vierde generatie die op deze locatie boert. Wij melken hier een kleine 130 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Daarnaast houden we ook nog wat vleesvee aan voor de verkoop aan huis. De koeien krijgen enkele uren per dag weidegang en ook op stal voeren we ze vers gras bij gedurende het groeiseizoen. Bij voorkeur van klaver- en kruidenrijke graslanden. Vier jaar geleden zijn we begonnen met de verkoop van melk en vlees van onze eigen dieren. Inmiddels is daar ook softijs bijgekomen. Daarnaast heeft Nienke ook een bloemenzaak aan huis. Dit alles is een hele leuke combinatie van smaak, kleur en geur…
Het project Ode aan de Os past helemaal bij ons bedrijf. Immers wij verkopen ook melk via de melktap. Wat veel mensen niet beseffen is dat om melk te produceren een koe een kalfje moet krijgen. De geboren vaarskalfjes worden melkkoe, maar de geboren stierkalfjes gaan de kalverhouderij in. Door dit project kunnen we deze stierkalfjes een beter en langer leven geven en kunnen we daardoor de Achterhoekse en Liemerse consument een duurzamer en lekkerder stukje vlees aanbieden. Een win-win situatie voor iedereen!