Home

De os is een bijproduct van zuivel en is het gevolg van de productie en consumptie van melk. De os wordt in Nederland niet gegeten aangezien een os voor consumptie minimaal 2 jaar oud moet zijn. Uit kostenoverweging krijgt het dier niet de kans om zo oud te worden. Daar gaan wij verandering in brengen! Ode aan de os in een initiatief van Nel Schellekens en Suzanne Ruesink en heeft als doel voedselverspilling tegen te gaan.

Samen voedselverspilling tegengaan: Ode aan de Os!

Stierkalveren zijn eigenlijk ‘waardeloos’ en niet meer dan een bijproduct van onze melkproductie. Dat willen wij veranderen! Om dit te realiseren moeten de stierkalveren ossen worden, waardoor ze makkelijker te houden zijn en het vlees uiteindelijk lekkerder en malser wordt. De os wordt in Nederland echter nog nauwelijks gegeten, ook omdat een os voor consumptie minimaal 2 tot 3 jaar oud moet zijn. Uit kostenoverweging krijgt het dier meestal niet de kans om zo oud te worden.

Wij zoeken oppassers
voor onze ossen!

We zetten ossen op leegstaande weilanden in koppeltjes van 2 zodat ze niet eenzaam zijn. Daarvoor zoeken we vrijwilligers die de ossen willen onderhouden en verzorgen. Ossen oppassers die graag bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling en samen met ons willen zorgen voor een mooi leven voor de os.

Het proces in kaart gebracht…

Ode aan de Os is een concept dat uit meerdere schakels bestaat. Om duidelijk te maken hoe we voedselverspilling willen tegengaan met het ‘Ode aan de Os’-concept zijn de stappen uitgewerkt in een overzichtelijke infographic.

Over Suzanne Ruesink

Suzanne Ruesink (1986) heeft samen met haar ouders een melkveebedrijf met 130 melkkoeien en een vleesvarkensbedrijf met 2.200 vleesvarkens in Aalten (Gld.). Suzanne is daarnaast bestuurlijk actief. Ze zit onder andere in het bestuur van het GAJK. Via het GAJK en het NAJK kwam ze in aanraking met Agriterra, een organisatie die ontwikkelingswerk doet in de agrarische sector.

Over Nel Schellekens

Nel Schellekens kookt al 25 jaar vol passie vanuit het principe dat je eet wat er van het land komt. Van kop tot kont. 0% waste, 100% taste. Ze haalt de beste smaken uit heel gewone producten, van schil tot pit, in de natuur geplukt of bij de boer gekocht!

SAMEN…

Suzanne Ruesink heeft samen met chef-kok Nel Schellekens een uniek concept bedacht: ‘Ode aan de Os’. Het concept richt zich op het verwaarden van stierkalveren die worden geboren op melkveebedrijven. Waar vrouwelijke kalveren worden aangehouden om koe te worden, vertrekken stierkalveren vaak letterlijk en figuurlijk voor een lage waarde van het bedrijf. Ode aan de Os is een ode aan het stierkalf én manier om meer waarde te creëren in de Achterhoek.